گروه فناوری پرندگروه فناوری پرند
  • صفحه اصلی
  • وبلاگ پرند
  • مقاله
  • ویدئو
  • اینفوگرافیک
  • اخبار و اطلاعیه
با ما تماس بگیرید
  • صفحه اصلی
  • وبلاگ پرند
  • مقالات
  • مدیریت رخداد (Incident Management) چیست؟

وبلاگ گروه فناوری پرند

مدیریت رخداد (Incident Management) چیست؟

توسط شیما فکار / سه شنبه, 19 تیر 1397 / منتشر شده در مقالات, مقاله مرجع
مدیریت رخداد زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه

مدیریت رخداد از منظر ITIL

در ITIL، به هر اختلال یا وقفه‌ای در عملکرد خدمت که ممکن است به اختلال در خدمت یا افت کیفیت آن منجر شود، رخداد (Incident) گفته می‌شود. موارد خطا و خرابیِ مؤلفه‏ های خدمت که ممکن است در آینده به اختلال خدمت منجر شوند نیز رخداد تلقی می‏ شوند. به مدیریت چرخه عمر رخدادها، از زمان اعلام یا شناسایی تا خاتمه‌ی آن، به نحوی که رخداد به سرعت حل و فصل شده و خدمت متأثر از آن بازیابی شود، نیز مدیریت رخداد می‌گویند.

حل و فصل رخداد معادل واژه‌ی Resolve است. هدف از حل و فصل رخداد، یافتن خطای نهفته‌ای نیست که منجر به وقوع رخداد شده، بلکه هدف آن است که به هر طریقی، حتی به کمک یک روش موقت، خدمت به سرعت بازیابی شود.

هر شخصی که به نوعی با خدمت در ارتباط است، می‌تواند اعلام‌کننده‌ی یک رخداد باشد، مانند کاربران، از طریق ابزارهای پایش، یا متخصصین فنی و…

در سازمان‏‌ها، در فرآیند مدیریت رخداد، معمولاً واحد کارکردی پیشخوان خدمت وظیفه‌ی مدیریت و پاسخ‌گویی به رخدادها را برعهده دارد.

ارزش مدیریت رخداد برای کسب و کار

در فرآیند مدیریت رخداد، رویکردی فرآیندگرا در حوزه ‏ای که سازمان با مشتریان در ارتباط است، استقرار می‌یابد. ازاین‌روست که استقرار این فرآیند در هر سازمان یا شرکت ارائه ‏دهنده‌ی خدمت، خیلی زود از طرف فضای کسب‏ و کار و مشتریان درک شده و به اصطلاح به چشم می‏ آید. بنابراین، ارزش مدیریت اثربخش رخداد برای واحدهای کسب و کار، در مقایسه با سایر حوزه‌های عملیات خدمت، ساده‌تر و سریع‌تر نمود پیدا می‏‌کند و به همین علت است که بیشتر پروژه‌های استقرار مدیریت خدمات فناوری اطلاعات (ITSM) با این فرآیند آغاز می‏‌شوند.

یکی از مزایای شروع پروژه‌ی استقرار مدیریت خدمات فناوری اطلاعات با فرآیند مدیریت رخداد این است که، در نتیجه‌ی استقرار این فرآیند، مشخص می‌شود که عملکرد کدامیک از حوزه‏ ها و فرآیندهای دیگر سازمان، نیازمند بهبود است. این یکی از عللی است که مدیران فناوری اطلاعات هرگز به فرآیند مدیریت رخداد نه نمی‌گویند. در ادامه بر برخی از دیگر ارزش‌های مدیریت رخداد برای کسب و کارها اشاره می‌کنیم.

  • توانایی تشخیص و حل و فصل رخدادها به کاهش زمان خرابی (Downtime) سیستم در کسب و کارها می‌انجامد. به بیان دیگر، با تشخیص رخداد و حل و فصل آن در اسرع وقت، زمان فعال بودن سیستم یا به اصطلاح آپ بودن (UP) آن افزایش می‌‏یابد. بیشتر شدن زمان فعالیت سیستم، افزایش قابلیت اطمینان (Reliability) و در نتیجه افزایش دسترس‌‏پذیری (Availability) را در پِی خواهد داشت.
  • اطلاعات بسیاری که از بررسی روند رخدادها به دست می‌آید، به مدیریت فناوری اطلاعات در شناسایی اولویت‏‌های کسب‌‏وکار، تخصیص منابع به شکلی پویا و متناسب با نیازمندی‏‌ها، و در نهایت هم‌سویی فناوری اطلاعات با اولویت‌های کسب و کار کمک می‏‌کند.
  • تشخیص اقلام پیکربندی مرتبط با هر رخداد و ریشه ‏یابی رخدادها، امکان شناسایی آن خدمات و دارایی‌‏هایی را که بیشتر در معرض اختلال بوده‌اند یا عوامل کلیدی مسبب بروز یک رخداد ‏را فراهم می‏‌کند. این امر منجر به شناسایی زمینه‌های بهبود هر خدمت خواهد شد.
  • پیشخوان خدمت در حین رسیدگی به رخدادها، می‌تواند نیازمندی‌های آموزشی، مهارتی، نرم‌افزاری، سخت‌افزاری، زیرساختی و… را شناسایی کند.

بهره‏گیری از مدل رخدادها تکرارپذیری رویه‌ی رسیدگی به رخداد‏های مختلف را بالا می‏برد. چنانچه این تکرارپذیری خودکارسازی نشود، می‌تواند به یک بروکراسی آزاردهنده بیانجامد. بنابراین، پیشنهاد می‏شود که مدل‌های رخداد را، با بهره‌گیری از ابزارهای مناسب خودکارسازی کنید.

 مدل‌های رخداد

بسیاری از رخدادها تکراری هستند. یعنی قبلاً اتفاق افتاده‌اند و به احتمال فراوان دوباره هم اتفاق می‌افتند. به همین علت، بسیاری از سازمان‌ها می‌توانند رخدادها را در قالب مدل‌های استاندارد دسته‌بندی کرده و برای حل و فصل، آن‌ها را به صورت رویه‌های از پیش تعیین‌شده طرح‏ ریزی ‏نمایند.

مدل رخداد روشی از پیش تعریف‌شده، شامل اقدامات لازم برای رسیدگی به یک نوع خاصِ رخداد است که تمامی ذی‏نفعان بر انجام آن توافق دارند.

خودکارسازی مدل رخدادها، از طریق ابزارهای مدیریت خدمات، ضامن رسیدگی به رخداد مطابق روش توافق‌شده و بر اساس محدودیت‏‌های زمانی تعیین‌شده خواهد بود.

موارد زیر باید در مدل رخداد مشخص شوند:

  • ‏مراحل طی‌شده برای مدیریت یک رخداد، از زمان شناسایی تا زمان حل و فصل آن؛
  • زمان‏‌بندی و وابستگی بین مراحل (تقدم و تأخر)؛
  • اقدامات لازم‌الاجرا، پیش از رسیدگی به یک رخداد؛
  • نقش‏‏‌ها، اختیارات و مسئولیت‏‌ها و ارتباط آن‌ها با مراحل رسیدگی به رخداد؛
  • بازه‌های زمانی و آستانه‌ها (Thresholds)، برای تکمیل فعالیت‏‌های مراحل مختلف؛
  • رویه‌های ارجاع به سطوح بعدی (Escalation) که مشخص می‌‏کند یک رخداد در چه شرایطی باید به سطوح بعد ارجاع داده شود و چه کسی، در سطوح بعدی، پاسخ‌گوی این رخداد خواهد بود؛
  • کارهای لازم برای فراهم آوردنِ دلایل و شواهد بروز یک رخداد.

جریان کاری در فرآیند مدیریت رخداد

در شکل زیر می‌توانید جریان کاری فرآیند مدیریت رخداد را مشاهده کنید. هریک فعالیت‌های این فرآیند را در ادامه، به تفصیل، بررسی خواهیم کرد.

مدیریت رخداد

ثبت رخداد مقوله ­ای مهم است که برخی از سازمان­‌ها به ارزش­ واقعی آن واقف نیستند، چراکه این مهم نه‌تنها به شکل­‌گیری یک پایگاه دانش، برای پیگیری و بهبود عملکرد فرآیند مرتبط کمک می­‌کند، بلکه به پیگیری و بهبود دیگر فرآیندهای سازمان هم کمک کرده و برای آن‌ها ارزش‌آفرینی می‌کند.

1- شناسایی رخداد (Incident Identification)

فرآیند مدیریت رخداد با شناسایی رخداد آغاز می‏‌شود. تا رخدادی شناسایی نشود، مراحل بررسی و حل و فصل آن آغاز نخواهد شد. اگر چه یکی از راه‏‌های شناسایی رخداد، اعلام آن توسط کاربرانِ خدمت موردنظر است، اما این تنها راه شناسایی نیست و سازمان ارائه‌دهنده خدمات همواره درصدد است که رخدادها را، پیش از آنکه بر استفاده‌کننده‌ی خدمت تأثیر بگذارد، شناسایی و حل و فصل کند.

2- ثبت رخداد (Incident Logging)

لازم است اطلاعات هر رخداد، جدای از روش شناسایی آن، ثبت شود. این اطلاعات، علاوه بر مشخصات شناسایی رخداد، شامل مواردی است که به حل و فصل سریع‌تر رخداد کمک می‏‌کند.

3- دسته‌بندی رخداد (Incident Categorization)

دسته‌‏بندی رخدادها شناسایی موارد تکراری را آسان‌تر می‏‌کند. همچنین، سبب می‌‏شود تحلیل روند رخدادها به صورت مؤثر انجام شود. اطلاعات دسته‌بندی رخدادها از جمله اطلاعاتی است که باید در همان ابتدا ثبت شود. اما چون دسته‌بندی‌ها در ابتدای استقرار فرآیند مدیریت رخداد در هر سازمان، شناسایی و تعریف می‌شوند، ممکن است این دسته‌بندی‌ها با ایراداتی همراه باشند. به مرور زمان و با کسب تجربیات در پیشخوان خدمت، دسته‌ها بازنگری شده و مجموعه‌ی مناسبی از آن‌ها ایجاد می‌شوند. یعنی اگر دسته‌ای که در مراحل اولیه ثبت شده، در مراحل حل و فصل مشخص شود که اشتباه بوده، این دسته‌بندی اصلاح ‏می‌شود.

از آنجا که رخدادهای تکرارپذیر یکی از ورودی‏‌های مدیریت مشکل هستند، شناسایی رخدادهای تکراری و تحلیل آن‌ها به مدیریت مؤثرتر مشکلات می‌انجامد.

4- اولویت‌بندی رخداد (Incident Prioritization)

اولویت معمولاً از ترکیب دو عامل «میزان فوریت حل و فصل رخداد» (Urgency)  و «دامنه‌ی تأثیرات آن» (Impact) مشخص می‌‏شود. میزان فوریت و دامنه‌ی تأثیرات رخداد باید، در زمان ثبت آن، مشخص و ثبت شوند.

در هر سازمان، غالباً برای شناسایی فوریت و تشخیص دامنه‌ی تأثیرات رخدادها، دستورالعملی تهیه شده و در اختیار پیشخوان خدمت قرار می‏‌گیرد. پس از ثبت فوریت و دامنه‌ی تأثیرات رخداد توسط پیشخوان خدمت، اولویت رخداد به صورت خودکار بر اساس این دو عامل محاسبه و تعیین می‏‌شود.

تعیین خودکار اولویت رخداد در حالتی امکان‌پذیر است که روش از پیش تعریف‌شده ‏ای برای تعیین اولویت، بر اساس مقادیر فوریت و دامنه‌ی تأثیرات، وجود داشته باشد. اولویت رخداد ممکن است در طول عمر آن، به صورت خودکار و بر اساس رویه‏ های از پیش تعریف‌شده (مثلاً افزایش اولویت با سپری شدن زمان عدم حل و فصل رخداد) یا به صورت دستی و به تشخیص پیشخوان خدمت تغییر کند.

5- تشخیص اولیه (Initial Diagnosis)

پس از اعلام رخداد به پیشخوان خدمت، لازم است در اسرع وقت، علت وقوع و راهکار حل و فصل رخداد مشخص شود. پایگاه اطلاعات خطاهای شناسایی شده و اسکریپت‌هایی که به منظور شناسایی علل رخداد و انجام اقدامات تشخیصی وضعیت سیستم در زمان بروز رخداد، در اختیار پیشخوان قرار می‏‌گیرد می‌‏تواند در این تشخیص اولیه کمک‏‌کننده باشد.

در رخدادهایی که به صورت تلفنی به پیشخوان اعلام می‌‏شود، معمولاً زمان تشخیص اولیه به اندازه‌ی یک مکالمه‌ی تلفنی است. در واقع، فرد پاسخگو در پیشخوان سعی می‌‏کند با توجه به دانش خود و اطلاعات در دسترس، راهکار حل و فصل رخداد را تشخیص دهد. در صورتی که او، برای حل و فصل رخداد، به زمان بیشتری نیاز داشته یا راهکاری نداشته باشد، تشخیص راهکار به مراحل بعدی موکول می‌شود.

6- ارجاع به سطوح بعدی (Incident Escalation)

در صورتی‏ که سطح پاسخ‏گو به رخداد نتواند رخداد را حل و فصل کند یا، بر اساس دستورالعمل، زمان مجاز برای حل و فصل رخداد در این سطح خاتمه یابد، رخداد به سطوح بعدی ارجاع داده می‌‏شود. سطوح بعدی، بر اساس کارکرد یا سلسله‌مراتب سازمانی، درگیر حل و فصل رخداد می‌‏شوند.

ارجاع بر اساس کارکرد در شرایطی است که نیاز به تبحر و دانش بیشتری در زمینه‌ی موضوع رخداد باشد. مثلاً فرض کنید که شبکه اطلاعاتی قطع شده و سطح اول پیشخوان خدمت قادر به شناسایی علل وقوع رخداد یا حل و فصل آن نیست، در این شرایط، رخداد فوق به گروه عملیات شبکه ارجاع داده می‌‏شود.

ارجاع بر اساس سطوح سازمانی در شرایطی است که، برای حل و فصل یک رخداد، به مجوز یا دسترسی به منابع بیشتری نیاز باشد. در این حالت، لازم است که مدیر فرد پاسخ‏گو یا مدیران ارشد از موضوع رخداد مطلع شده تا بتوانند برای تخصیص منابع بیشتر یا تفویض اختیارات اقدامات لازم را انجام دهند.

7- بررسی و تشخیص (Investigation and Diagnosis)

رخدادی که گزارش شده، ممکن است توسط سطوح مختلف بررسی شده و هر سطح، در زمینه بازتولید، تشخیص علت وقوع و همچنین حل و فصل آن اقداماتی انجام دهند. لازم است جزئیات این اقدامات و نتایج مشاهده‌شده پس از هر اقدام، در مورد هر رخداد، ثبت شود. این جزئیات برای تشخیص راهکار نهاییِ حل و فصل رخداد راهگشا خواهند بود. تعریف سطوح پاسخ‌گویی و مدت زمان مجازِ هر سطح برای رسیدگی به رخداد، می‏‌تواند در جلوگیری از اتلاف زمان در ارائه‌ی راهکار نهایی مؤثر باشد.

8- حل و فصل رخداد و بازیابی خدمات (Resolution and Recovery)

هنگامی که راهکار محتمل برای حل و فصل رخداد تشخیص داده ‏شد، باید اعمال شده و برای اطمینان از صحت عملکرد آن، راهکار فوق باید آزموده شود. برای این منظور، ممکن است فرد پاسخ‌گو در پیشخوان خدمت از راه دور اقدام کند، از گروه عملیات کمک بگیرد یا از کاربر متأثرشده از رخداد بخواهد که راهکار موردنظر را اِعمال و نتیجه را اعلام کند.

9- خاتمه رخداد (Incident Closure)

پیشخوان خدمت در نهایت باید از حل و فصل رخداد موردنظر و رضایت کاربر اطمینان حاصل کند. پس از آن، رخداد با توافق کاربر خاتمه می‏‌یابد. لازم است که، پیش از خاتمه، پیشخوان خدمت موارد زیر را بررسی کرده و مطمئن شود که همگی محقق شده باشند.

  • کسب اطمینان از صحت دسته‌بندی اولیه‌ی رخداد و اصلاح و به ‏روزرسانی آن در صورت نیاز؛
  • ارزیابی رضایت کاربر، از راه تماس تلفنی و یا ارسال ایمیل، برای کسب اطمینان از حل و فصل رخداد و نبود پیامدهای احتمالی؛
  • تکمیل اطلاعات و مستندات مرتبط با رخداد، به نحوی که جزئیات مورد نیاز و تاریخچه‌ی اقداماتِ صورت‌گرفته، برای رخدادهای احتمالیِ بعدی، به شکل مناسبی در دسترس باشد؛
  • بررسی امکان تکرار رخداد و اقدامات پیشگیرانه‌ای که می‌تواند از وقوع دوباره‌ی آن جلوگیری کند. این موارد ممکن است منجر به ثبت یک مشکل یا تغییر در سیستم شده که در این موارد، اقدامات لازم در فرآیند مدیریت مشکل یا مدیریت تغییر پِی گرفته می‌شود.

 

منبع: برگرفته از ITIL Service Operation – 2011 Edition

برچسب ها: مدیریت رخداد

درباره شیما فکار

فارغ‌التحصیل رشته‌‌ی طراحی صنعتی و علاقه‌مند به حوزه‌‌ی فناوری اطلاعات هستم و در حال حاضر، در سِمت کارشناس محتوا، با گروه فناوری پرند همکاری می‌کنم.

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب

  • علیرضا بزرگمهری مشاور هیات مدیره گروه فناوری پرند

    رهنمون هایی برای همه کشورها حتی ایران، همسویی ITIL با بهروش ها

  • صنعت فین‌تک در دنیای پس از کرونا

  • هشت قابلیت که برای انتخاب ابزار ITSM سازمان خود باید در نظر بگیرید

  • وضعیت مدیریت خدمات در سال ٢٠٢١

  • داستان پذیرش ITIL توسط بانک مرکانتیل / از ایجاد نقش ITIL بپرهیزید، مگر آنکه واقعاً به آن نیاز باشد

  • چهار ویژگی ضروری انتخاب راهکار ITSM

    چهار ویژگی ضروری ابزار ITSM

  • اتوماسیون پیشخوان خدمت

    آیا توفان اتوماسیون در حال نزدیک‌شدن به پیشخوان خدمت است؟

  • وضعیت خدمات سلف سرویس

    وضعیت موفقیت خدمات سلف‌سرویس فناوری اطلاعات

برچسب های مطالب

B2B BRM CRM GDPR IT ITIL ITIL4 ITSM VeriSM Wendia استاندارد ایزو استراتژی خدمت امنیت اینفوگرافیک بانکداری بهبود مستمر خدمت تحلیل تأثیر بر کسب و کار تحول دیجیتال خودکارسازی دواپس راه پرداخت صنعت پرداخت عصر تراکنش فرآیند انجام درخواست فروش مدیریت انتشار و استقرار مدیریت تداوم خدمات فناوری اطلاعات مدیریت تغییر مدیریت خدمات سازمانی مدیریت دارایی و پیکربندی مدیریت دانش مدیریت دسترس پذیری مدیریت رخداد مدیریت رویداد مدیریت ریسک مدیریت سطح خدمت مدیریت ظرفیت مدیریت مالی مدیریت مشکل مدیریت پرداخت مدیریت پروژه نرم افزار POB پیشخوان خدمت چابک کارکردهای حیاتی کسب و کار

بی‌خبر نمانید!

آدرس ایمیل خود را وارد کنید تا پربازدیدترین محتواهای وبلاگ گروه فناوری پرند را در ایمیل خود دریافت کنید.

گروه فناوری پرند

  • چرا پرند؟
  • همان پرند هستیم
  • وبلاگ پرند
  • ارتباط با گروه فناوری پرند
  • مشتریان ما
  • داستان موفقیت مشتری
  • درخواست جلسه دموی اختصاصی
  • فرصت‌های شغلی

صفحات پر بازدید

  • آشنایی با نرم‌افزار Wendia POB G6
  • مدیریت پیشخوان خدمات
  • مدیریت دارایی و پیکربندی
  • مدیریت تغییر و پروژه
  • مدیریت انبار و خرید
  • مدیریت سطح خدمات
  • مدیریت زمان و منابع
  • مدیریت صورتحساب و امور مالی
  • یکپارچگی با نرم‌افزارها
  • راهکار Bank On
  • راهکار شرکت‌های پرداخت
  • راهکار صنعت بانکداری
  • راهکار صنعت مخابرات
  • راهکار صنعت رایانه و فناوری‌های وابسته
  • گواهینامه‌های بین‌المللی پشتیبانی از ITIL
  • کارکردهای نرم‌افزار در حوزه ESM و ITSM

ارتباط با ما

  • نشانی: تهران، خیابان سهروردی، خیابان خرمشهر، خیابان عربعلی، کوچه دوم، پلاک ۲۱، واحد ۴
  • تلفن: ۸۸۵۰۱۳۵۷
  • فکس: ۸۸۵۰۱۳۵۸
  • پست الکترونیک: info[at]parand.ir
ارائه‌دهنده راهکارهای مدیریتی مبتنی بر ITIL

ایده شکل‌گیری «گروه فناوری پرند» با گردهم آمدن افکاری جوان و متخصص در حوزه فناوری اطلاعات و با هدف ارائه راهکارهای نوین مدیریت فناوری اطلاعات، پرورش یافت. و در مرداد ماه ۱۳۸۴، با کسب مجوز از شورای عالی انفورماتیک، گروه فناوری پرند تأسیس شد. و به عضویت سازمان نظام صنفی رایانه‌ای درآمد. بهبود فرآیندهای مدیریت فناوری اطلاعات در کشور، از اولین اهدافی بود که با پیوست جوانان متخصص به این گروه، پیگیری شد. و همکاری با سازمان‌هایی نظیر مرکز داده سامانه هوشمند سوخت، بانک انصار، بیمه سامان، شرکت توزیع برق مشهد، شرکت برق منطقه‌ای تهران و... از دستاوردهای دهه اول فعالیت بود.
در دهه دوم فعالیت با تمرکز فعالیت‌های شرکت بر راهکارهای مدیریتی مبتنی بر ITIL و ارائه راهکاری بومی‌سازی شده و مبتنی بر استانداردهای جهانی، منجر شد تا همکاری با سازمان‌هایی نظیر بانک ملی ایران، بانک ملت، بانک مسکن، بانک آینده، سازمان برنامه و بودجه کشور، شرکت خدمات انفورماتیک، شرکت توسن تکنو، شرکت بهسازان ملت، شرکت مخابرات ایران، شرکت به پرداخت ملت و... نیز به افتخارات گروه فناوری پرند افزوده شود.

  • حقوق محتوای تمام صفحات (متون، تصاویر، فایل‌های ویدئویی) محفوظ است و کپی‌برداری از آنها بدون ذکر نام «گروه فناوری پرند» مجاز نیست.
بالا