گروه فناوری پرندگروه فناوری پرند
  • صفحه اصلی
  • وبلاگ پرند
  • مقاله
  • ویدئو
  • اینفوگرافیک
  • اخبار و اطلاعیه
با ما تماس بگیرید
  • صفحه اصلی
  • وبلاگ پرند
  • مقالات
  • مطالعه موردی
  • مدیریت منابع؛ حداکثر بهره‌وری با امکانات موجود

وبلاگ گروه فناوری پرند

مدیریت منابع؛ حداکثر بهره‌وری با امکانات موجود

توسط الناز شاروان / یکشنبه, 06 بهمن 1398 / منتشر شده در مطالعه موردی, مقالات
الناز شاروان زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه

پیش‌زمینه‌ی ورود به مبحث مدیریت منابع (Resources Management)، داشتن تعریفی درست و شناختی جامع از واژه «منابع» (Resources) است. چراکه بسیاری از افراد همین مفهوم به‌ظاهر ساده را، به‌اشتباه، با مفهوم دارایی (asset) یکی می‌پندارند و درک درستی از تفاوت‌های این دو حوزه در سطوح مختلف سازمان ندارند.

«منابع» به امکانات و قابلیت‌های مورد نیاز برای اجرای یک پروژه‌ی خاص اطلاق می‌شود. درحالی‌که «دارایی» به تمام امکانات مشهود (مانند سخت‌افزار، نرم‌افزار، منابع مالی، نیروی انسانی و…) و غیرمشهود (مانند دانش) گفته می‌شود که زیربنای وجودیِ سازمان هستند و هسته‌ امکانات و قابلیت‌های کلی سازمان را تشکیل می‌دهند. بنابراین، مدیریت دارایی‌ها فرآیندی است که ویژگی‌ها و قابلیت‌های متفاوتی از مدیریت منابع دارد و در بستر متفاوتی هم اجرا می‌شود.

با اتمام پروژه، می‌توان منابع را از بین برد، حذف کرد یا کاربری‌شان را تغییر داد. اما دارایی‌های سازمان را نمی‌شود حذف کرد یا از بین برد، فقط می‌توان آنها را تغییر داد. درواقع، نسبتِ دارایی‌ها با منابع، نسبت مجموعه‌ مادر است با زیرمجموعه‌هایش. با این توصیف، ایجاد تغییر در سازمان ـ تغییرات زیربنایی که می‌تواند سازوکار سازمان و روابط سازمانی را تغییر دهد و اجرای درست آن نیازمند استقرار فرآیند «مدیریت تغییر» است ـ به معنی ایجاد تغییر در دارایی‌های سازمان است و نه منابع. بنابراین، جنس تغییر در «مدیریت منابع» با تغییر در «مدیریت دارایی‌ها» فرق دارد.

چنانکه اشاره شد، قدم نخست در انتخاب منابع مورد نیاز برای یک پروژه، شناخت درست منابع است. اگر در انتخاب‌ها و تصمیم‌گیری‌هایمان در مورد لزوم استفاده و میزان اهمیت منابع مختلف دقیق شویم، درمی‌یابیم که بخش مهمی از مشکلات سازمانی ناشی از همین  فقدان شناخت درست است. اما مشکل همیشه هم در انتخاب منبع نیست. گاهی نیاز به‌درستی شناسایی شده و منابع و زمان مورد نظر هم تخصیص داده شده‌اند، اما اجرای غیراصولیِ فرآیند «مدیریت منابع» در سازمان سبب هدردهی منابع و زمان شده و در نهایت، به‌رغم صرف هزینه و زمان، به اهداف سازمانی مورد نظر دست نمی‌یابیم. ازاین‌رو، مدیریت منابع تلاشی است آگاهانه و هدفمند برای کنترل و نظارت بر منابع سازمان که تضمین می‌کند از تمام منابع، به‌موقع و متناسب با بودجه، در راستای نیل به اهداف سازمانی استفاده خواهد شد.

نقش زمان در مدیریت منابع

یکی از ارکان موفقیت در هر پروژه‌ای، اجرای آن پروژه در زمان مقرر است. در واقع، زمان یکی از منابع بسیار مهم است که به علت ماهیت گذرایی که دارد، باید به صورت جداگانه و تخصصی بررسی و برای آن برنامه‌ریزی شود. از این رو، بسیاری از مشاوران مدیریت خدمات فناوری اطلاعات (ITSM)، فرآیند جدایی برای «مدیریت زمان» در نظر می‌گیرند و برای این کار از ابزارها و روش‌های مخصوص استفاده می‌کنند؛ از تهیه‌ی فهرستی ساده برای انجام کارها براساس تقویم گرفته، تا ابزارهای پیچیده‌ دیگری که برای این کار طراحی شده‌اند. مثلاً ماژول RTM در راهکار wendia POB امکانات مفید و کارآمدی برای مدیریت زمان و منابع در اختیار مدیران و کاربران قرار می‌دهد.

در عین حال، تمام این برنامه‌ریزی‌ها باید از انعطاف‌پذیری خاصی برخوردار باشند تا بتوانند با تغییرات ناگهانی یا چالش‌های جدید سازگار شوند. مثلاً هنگام توزیع وظایف مختلف، باید حواسمان به تقویم تعطیلات و تاریخ مرخصی‌های کارکنان باشد تا وظیفه‌ای را به کسی اختصاص ندهیم که در آن مقطع زمانی خاص، قادر به انجامش نباشد. باید بدانیم همانگونه که انتساب معقول وظایف به افراد مناسب، سبب افزایش کارآیی می شود، انتساب غیرمنطقی وظایف به افراد نامناسب می‌تواند بهره‌وری را کاهش دهد.

استفاده از ابزارهای تخصصی‌ مدیریت خدمات فناوری اطلاعات، مانند نرم‌افزار POB، نگاه شما به مدیریت منابع و زمان را عوض می‌کند و شناخت شما از زمان و منابع سازمانتان را عمیق‌تر، حرفه‌ای‌تر و واقع‌گرایانه‌تر می‌کند. هدف غایی در این نوع نگاه، بهره‌وری بیشتر از منابع سازمان و نظارت و کنترل بیشتر بر زمان است.

ابعاد گوناگون مدیریت منابع

مدیریت منابع و زمان، در صنایع و سازمان‌ها و شرکت‌های گوناگون، بسته به نوع کار و خدمت‌رسانی سازمان مربوطه، می‌تواند ابعاد متعددی داشته باشد که در زیر به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:

بُعد مالی: بررسی مقدار هزینه‌ مورد نیاز برای تخصیص به منابع گوناگون.

منابع انسانی: آگاهی از تعداد کارکنان و شناخت قابلیت‌ها و استعدادهایشان، برای تعیین وظایف آنها در حین اجرای پروژه. (در هر پروژه باید از خود بپرسید آیا تعداد نیروی سازمانی شما برای اجرای پروژه موردنظر کافی است؟ آیا این افراد توانایی و دانش کافی برای اجرای پروژه را دارند؟)

فضای مورد نیاز: در نظر گرفتن فضای کافی و مناسب برای فعالیت‌های کارکنان و برگزاری جلسات و کنفرانس‌ها. (در صورت لزوم، فراهم کردن فضایی برای انجام امور کارگاهی یا آزمایشگاهی.)

تجهیزات: فراهم کردن به‌موقعِ ابزار و تجهیزات لازم از قبیل کامپیوتر، دوربین، وسایل نقلیه و …. به اندازه‌ی کافی.

فناوری‌ها و روش کار: تخصیص روش‌ها، استانداردها، نرم‌افزارها و فناوری‌های روز دنیا، برای افزایش قابلیت توان رقابتی با شرکت‌های پیشرو در زمینه‌ی فناوری.

زمان: داشتن برنامه‌ای واقع‌بینانه، با درنظر گرفتن محدودیت‌های زمانی. در این برنامه، باید تمام زمان‌های صرف‌شده در بخش‌های مختلف توسط منابع گوناگون را ثبت کنید. حتی زمان صرف‌شده برای پاسخگویی به یک ایمیل اداری هم باید در این برنامه گنجانده شود. مجموع زمان‌های صرف‌شده توسط منابع مختلف (انسانی و غیرانسانی) بهترین الگو برای برنامه‌ریزی‌های آتی سازمان، در فعالیت‌های مشابه، خواهد بود.

تنها با مدیریت منابع می‌توانید گزارش صحیحی از نیروی کاری، تجهیزات مورد نیاز و زمان مصرفی داشته باشید. این اطلاعات هنگام محاسبه‌ی هزینه‌ تمام‌شده هر پروژه باید درنظر گرفته شوند.

امکانات و قابلیت‌ها

مدیریت منابع و زمان به شما اجازه می­دهد که تصویری کلی از پروژه‌های خود داشته باشید و برای پروژه‌های آتی، برنامه‌های بلندمدت تدوین کنید. با استقرار فرآیند مدیریت منابع در سازمانتان، می‌توانید میزان و چگونگی استفاده از تجهیزات را رصد کنید و در جریان پیشرفت کلی پروژه قرار بگیرید. بدین صورت که می‌دانید چه کسی، کجا و در چه زمانی، چه کارهایی را باید انجام دهد.

در بسیاری از پروژه‌ها، ممکن است در میانه‌ راه، با مشکل کمبود منابع و زمان روبه‌رو شوید. ممکن است زمان زیادی را به علل مختلف از دست بدهید. اگر نتوانید کارهای معوق‌شده، کمبود منابع و زمان ازدست‌رفته را محاسبه کنید، نخواهید توانست با تنگناهای احتمالیِ کمبود منابع و زمان مقابله کنید. اینجا همان جایی است که نقش مدیریت منابع برجسته می‌شود و بیش از پیش به مزایای آن پِی می‌برید.

در فرآیند مدیریت منابع، با استفاده از اطلاعات درج شده در تاریخچه منابع سازمانی، می‌توانید اقدام به طراحی برنامه‌ای بکنید که واقع‌گرایانه، اجرایی و قابل بهره‌برداری است. همچنین، گزارش­های متنوعی در حین اجرای پروژه به دست شما می‌رسد که این گزارش‌ها خلأهای احتمالی موجود در منابع را به شما نشان می‌دهند. با استناد به این گزارش‌ها می‌توانید این خلأها را با منابع مناسب پر کنید.

راهکارهایی برای اجرای اصولی فرآیند مدیریت منابع

تخصیص منابع: انواع و میزان منابع مورد نیاز برای پروژه خود را شناسایی کنید.

تجمیع منابع: میزان استفاده از هر منبع را روزانه، ماهانه یا در بازه‌های زمانی مورد نیاز تعیین کنید. با این کار، می‌توانید برآوردی از مجموع منابع استفاده شده در یک کار یا پروژه، در یک بازه زمانی مشخص، داشته باشید.

زمان‌بندی منابع: زمان دقیق مورد نیاز هر منبع برای انجام وظیفه محوله را مشخص کنید.

تراز کردن منابع: با تراز کردن منابع، حجم کار منابع مختلف را تعدیل کنید.

تراز کردن منابع در مواقعی به کار شما می‌آید که هم‌زمان از یک منبع برای چندین کار مختلف استفاده می­کنید یا برعکس. در این مواقع، با استفاده از برخی نرم‌افزارهای مدیریت منابع، می‌توانید حجم کارها را تعدیل کنید. برای روشن‌تر شدن موضوع، در ادامه مثالی می‌آوریم.

فرض کنید دو فعالیت به مهندس X اختصاص داده شده. ازآنجاکه او فقط 8 ساعت در روز امکان کار کردن دارد، شما باید برنامه و بازه‌ زمانی کارهای موردنظر را چنان تنظیم کنید که آقای X بتواند از پسِ هر دو فعالیت بربیاید. شاید لازم باشد فرد دیگری را برای کمک به او، وارد پروژه کنید. شاید لازم باشد دستمزد بیشتری بپردازید یا مزایای کاریِ او را افزایش بدهید. راه‌های مختلفی برای ترازکردن وجود دارد که مدیریت منابع می‌تواند در انتخاب این راه‌ها کمکتان کند.

هموارسازی منابع: وقتی کاری به فردی نامناسب محول شده یا کارها مطابق زمانِ برآوردشده انجام نشده، باید با هموار کردن مسیرِ منابع مختلف، از تأخیر احتمالی جلوگیری کنید.

هموارسازی منابع راهی برای استفاده بهینه از منابع، در مواجهه با برنامه‌ای غیرمنعطف است. در چنین برنامه‌هایی، زمان شما محدود به بازه‌ی زمانی خاصی است که ممکن است اجازه ندهد فعالیت‌های خود را به‌موقع انجام دهید و تنها راه پیشگیری از تأخیر، هموارکردن منابع است. در واقع، با تخصیص منابع بیشتر به بخش‌های دیگر و سرعت‌بخشی به فعالیت‌های بعدی، می‌توانید تأخیر ناشی از آن بخش را جبران کنید.

تعیین سطوح دسترسی منابع: سطوح دسترسی افراد مختلف به منابع گوناگون را تعیین کنید.

مثلاً دسترسی به سِروِر اصلی بانک که حاوی اطلاعات باارزش و حیاتیِ مرتبط با حساب‌های مشتریان است، نباید در دسترس همه‌ی کارکنان باشد. طراحی سطوح دسترسی در هر سازمانی، بسته به شرایط، قوانین و محدودیت‌های آن سازمان، می‌تواند متفاوت باشد.

وابستگی منابع: ایجاد ارتباط و کنترل وابستگی‌های بین منابع مختلف از وظایف مدیریت منابع است.

گاهی یک منبع نمی­تواند بدون منبع دیگری کار کند. یا در صورت اخلال در کار یک منبع، روند کار منابع دیگر نیز مختل می­شود. یا مثلاً در بعضی از فعالیت‌ها، پیش از تکمیل مرحله‌ی قبل، نمی‌توانید وارد مراحل بعدی شوید. تعیین این وابستگی و ارتباطات زمانی حیاتی می‌شود که پروژه با مشکل یا ریسکی مواجه بشود. در این مواقع، باید بتوانید به‌سرعت منابع تحت‌تأثیر را شناسایی کنید تا بتوانید آنها را از خطر احتمالی دور نگه دارید.

سخن آخر

در روند اجرای مدیریت منابع صبور باشید. این کار یک روند پیوسته است و اگر در شرکت نوپایی مشغول فعالیت هستید، باید برای سازگاری با آن وقت بگذارید.

مهارت‌های تیم پروژه را به‌خوبی شناسایی کنید. با این کار می­توانید مطمئن باشید که برای هر کاری منابع مناسبی اختصاص می­یابد.

صددرصدِ منابع سازمان را به کار نگیرید. حتی اگر نیاز به استفاده حداکثری از منابع دارید، باز هم سعی کنید کار خود را با 90 تا 95درصد ظرفیت منابع، به انجام برسانید؛ بخشی از منابع را برای شرایط اضطراری و استثنایی نگه دارید.

در جریان اجرای پروژه، مکرراً فعالیت‌ها و منابع مصرفی آنها را بررسی کنید. بسنجید که انجام کدام کارها زمان بیشتری می‌طلبد، کدام سریع‌تر از حد انتظار پیش می‌رود و کجای کار از برنامه‌ی زمان‌بندی عقب افتاده‌اید. با این کار می‌توانید، از زمان باقی‌مانده بهترین بهره‌برداری را بکنید.

با مکانیزه کردن فرآیندهای لازم و گزارش‌گیری‌های مرتب، در زمان صرفه‌جویی کنید.

 

این مقاله در رسانه اینترنتی راه پرداخت نیز منتشر شده است.

برای مطالعه سایر یادداشت های گروه فناوری پرند در رسانه اینترنتی راه پرداخت، اینجا کلیک کنید.

برچسب ها: ITSM, مدیریت منابع, نرم افزار POB

درباره الناز شاروان

دوره کارشناسی در رشته نرم افزار تحصیل کردم و با کسب تجارب کاری در حوزه فروش تجهیزات فناوری اطلاعات، رشته مدیریت فناوری اطلاعات را برای دوره ارشد انتخاب کردم.

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب

  • علیرضا بزرگمهری مشاور هیات مدیره گروه فناوری پرند

    رهنمون هایی برای همه کشورها حتی ایران، همسویی ITIL با بهروش ها

  • صنعت فین‌تک در دنیای پس از کرونا

  • هشت قابلیت که برای انتخاب ابزار ITSM سازمان خود باید در نظر بگیرید

  • وضعیت مدیریت خدمات در سال ٢٠٢١

  • داستان پذیرش ITIL توسط بانک مرکانتیل / از ایجاد نقش ITIL بپرهیزید، مگر آنکه واقعاً به آن نیاز باشد

  • چهار ویژگی ضروری انتخاب راهکار ITSM

    چهار ویژگی ضروری ابزار ITSM

  • اتوماسیون پیشخوان خدمت

    آیا توفان اتوماسیون در حال نزدیک‌شدن به پیشخوان خدمت است؟

  • وضعیت خدمات سلف سرویس

    وضعیت موفقیت خدمات سلف‌سرویس فناوری اطلاعات

برچسب های مطالب

B2B BRM CRM GDPR IT ITIL ITIL4 ITSM VeriSM Wendia استاندارد ایزو استراتژی خدمت امنیت اینفوگرافیک بانکداری بهبود مستمر خدمت تحلیل تأثیر بر کسب و کار تحول دیجیتال خودکارسازی دواپس راه پرداخت صنعت پرداخت عصر تراکنش فرآیند انجام درخواست فروش مدیریت انتشار و استقرار مدیریت تداوم خدمات فناوری اطلاعات مدیریت تغییر مدیریت خدمات سازمانی مدیریت دارایی و پیکربندی مدیریت دانش مدیریت دسترس پذیری مدیریت رخداد مدیریت رویداد مدیریت ریسک مدیریت سطح خدمت مدیریت ظرفیت مدیریت مالی مدیریت مشکل مدیریت پرداخت مدیریت پروژه نرم افزار POB پیشخوان خدمت چابک کارکردهای حیاتی کسب و کار

بی‌خبر نمانید!

آدرس ایمیل خود را وارد کنید تا پربازدیدترین محتواهای وبلاگ گروه فناوری پرند را در ایمیل خود دریافت کنید.

گروه فناوری پرند

  • چرا پرند؟
  • همان پرند هستیم
  • وبلاگ پرند
  • ارتباط با گروه فناوری پرند
  • مشتریان ما
  • داستان موفقیت مشتری
  • درخواست جلسه دموی اختصاصی
  • فرصت‌های شغلی

صفحات پر بازدید

  • آشنایی با نرم‌افزار Wendia POB G6
  • مدیریت پیشخوان خدمات
  • مدیریت دارایی و پیکربندی
  • مدیریت تغییر و پروژه
  • مدیریت انبار و خرید
  • مدیریت سطح خدمات
  • مدیریت زمان و منابع
  • مدیریت صورتحساب و امور مالی
  • یکپارچگی با نرم‌افزارها
  • راهکار Bank On
  • راهکار شرکت‌های پرداخت
  • راهکار صنعت بانکداری
  • راهکار صنعت مخابرات
  • راهکار صنعت رایانه و فناوری‌های وابسته
  • گواهینامه‌های بین‌المللی پشتیبانی از ITIL
  • کارکردهای نرم‌افزار در حوزه ESM و ITSM

ارتباط با ما

  • نشانی: تهران، خیابان سهروردی، خیابان خرمشهر، خیابان عربعلی، کوچه دوم، پلاک ۲۱، واحد ۴
  • تلفن: ۸۸۵۰۱۳۵۷
  • فکس: ۸۸۵۰۱۳۵۸
  • پست الکترونیک: info[at]parand.ir
ارائه‌دهنده راهکارهای مدیریتی مبتنی بر ITIL

ایده شکل‌گیری «گروه فناوری پرند» با گردهم آمدن افکاری جوان و متخصص در حوزه فناوری اطلاعات و با هدف ارائه راهکارهای نوین مدیریت فناوری اطلاعات، پرورش یافت. و در مرداد ماه ۱۳۸۴، با کسب مجوز از شورای عالی انفورماتیک، گروه فناوری پرند تأسیس شد. و به عضویت سازمان نظام صنفی رایانه‌ای درآمد. بهبود فرآیندهای مدیریت فناوری اطلاعات در کشور، از اولین اهدافی بود که با پیوست جوانان متخصص به این گروه، پیگیری شد. و همکاری با سازمان‌هایی نظیر مرکز داده سامانه هوشمند سوخت، بانک انصار، بیمه سامان، شرکت توزیع برق مشهد، شرکت برق منطقه‌ای تهران و... از دستاوردهای دهه اول فعالیت بود.
در دهه دوم فعالیت با تمرکز فعالیت‌های شرکت بر راهکارهای مدیریتی مبتنی بر ITIL و ارائه راهکاری بومی‌سازی شده و مبتنی بر استانداردهای جهانی، منجر شد تا همکاری با سازمان‌هایی نظیر بانک ملی ایران، بانک ملت، بانک مسکن، بانک آینده، سازمان برنامه و بودجه کشور، شرکت خدمات انفورماتیک، شرکت توسن تکنو، شرکت بهسازان ملت، شرکت مخابرات ایران، شرکت به پرداخت ملت و... نیز به افتخارات گروه فناوری پرند افزوده شود.

  • حقوق محتوای تمام صفحات (متون، تصاویر، فایل‌های ویدئویی) محفوظ است و کپی‌برداری از آنها بدون ذکر نام «گروه فناوری پرند» مجاز نیست.
بالا
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok