گروه فناوری پرندگروه فناوری پرند
  • صفحه اصلی
  • وبلاگ پرند
  • مقاله
  • ویدئو
  • اینفوگرافیک
  • اخبار و اطلاعیه
با ما تماس بگیرید
  • صفحه اصلی
  • وبلاگ پرند
  • مقالات
  • مطالعه موردی
  • به‌جای تمرکز بر نتیجه‌ تغییرات، بر مدیریت تغییرات تمرکز کنید

وبلاگ گروه فناوری پرند

به‌جای تمرکز بر نتیجه‌ تغییرات، بر مدیریت تغییرات تمرکز کنید

توسط الناز شاروان / یکشنبه, 01 دی 1398 / منتشر شده در مطالعه موردی, مقالات
الناز شاروان زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه

یکی از اهداف تغییر، در هر سازمانی، بهبود در روند انجام کارهاست. وقتی قصد ایجاد تغییر در سازمانتان را دارید، یعنی در پِی آن هستید که تاثیرِ تغییر حاصل‌شده را بر یکی از موارد زیر یا همه‌ی آن‌ها ببینید:

  • مراحل انجام کار
  • سیستم‌ها
  • ساختار سازمانی
  • وظایف کاری

رویکردها و ابزارهای بسیاری برای بهبود وضعیت هر سازمانی وجود دارد. اما همه‌ی آن‌ها، در نهایت، تنظیماتی برای ایجاد تغییر در موارد فوق هستند.

از عوامل موفقیت در اجرای تغییرات در هر سازمانی اجرای فرآیند مدیریت تغییر و فرآیند مدیریت پروژه بوده و توجه به آن‌ سبب بهبود بازده سازمان و افزایش سرمایه‌های آن می‌شود. این تغییرات غالباً در نتیجه‌ی واکنش به مشکلات یا فرصت‌های خاصی صورت می‌گیرند که حاصل محرک‌های داخلی یا خارجی سازمان هستند. به همان اندازه که دستیابی به مفاهیمی چون رقابتی‌تر شدن، نزدیک‌تر شدن به مشتری یا کارآمدتر شدن می­تواند انگیزه‌ای برای ایجاد تغییر باشد، گاهی نیاز به تغییر در فرآیندها، سیستم­ها، ساختارهای سازمانی یا وظایف کاری است که ما را بر آن می‌دارد که به مقوله‌ی «تغییر» فکر کنیم.

اما ایجاد تغییر در یک سازمان و درک آنچه واقعاً باید در پِی این تغییر اتفاق بیفتد، کار ساده‌ای نیست. صِرف فکر کردن به تغییر و نهایتاً ارائه‌ی برنامه‌ای برای اعمال آن، نمی‌تواند آنچنان که انتظار داریم گِره‌ای از کار سازمان ما بگشاید. مُهره‌های کلیدی برای اجرای این تغییرات و شرط لازم برای موفقیت در آن‌ها، آشنایی با مفاهیم «مدیریت پروژه» و «مدیریت تغییر» و درک تفاوت‌های آن‌هاست.

  • مدیریت پروژه شامل به‌کارگیری و اجرای فرآیندهای طراحی، برنامه‌ریزی، اجرا، نظارت، کنترل و بسته شدن است که تمرکز آن بر وظایف سازمانی، در راستای رسیدن به نیازمندی‌های پروژه است.
  • مدیریت تغییر شامل مدیریت تغییر فرآیندها، ابزارها، تکنیک­ها و تغییر مدیریت افراد، برای دستیابی به نتایج تجاری موردنظر است. و بر تاثیرات فردیِ تغییرات تمرکز دارد.

اهمیت مدیریت تغییر

ما در عصر تحولات بزرگ زندگی می­کنیم و، برای بقا و شکوفایی سازمانمان، باید بتوانیم چرخه‌‌ی تغییرات پیچیده و بزرگ را با موفقیت مدیریت کنیم. چراکه موفقیت در مدیریت تغییر مساوی است با افزایش شانس موفقیت کل سازمانمان.

پرسش اینجاست که چرا گاه، به‌رغم اعمال تغییرات و برآورده شدن نیازهای فنی و نقاط عطف، همچنان به نتایج مطلوب نمی‌رسیم و نمی‌توانیم از مزایای این تغییرات حداکثر استفاده را ببریم؟ مشکل کجاست؟ پاسخ در افرادی است که این تغییرات در کار روزانه‌ی آن‌ها اعمال شده است.

مسئله این است که مجریان مدیریت تغییر در سازمان­ها می­توانند، با ابتکار عمل، بر جنبه‌های گوناگونِ کار افراد تاثیر بگذارند. زیرا میزان موفقیت این تغییرات تا حد زیادی به افرادی بستگی دارد که این تغییرات در کار آن‌ها اعمال شده؛ میزان پذیرش آن‌ها و چگونگی استفاده‌شان از همه‌ی پتانسیل‌های این تغییرات است که می‌تواند به تحقق اهداف پروژه بیانجامد.

در واقع، اعمالِ هرچه بهترِ مدیریت تغییر، در بین افراد سازمان، مساوی است با تحقق اهداف پروژه.

کِی و تا چه میزان به مدیریت تغییر نیاز داریم؟

مواردی مانند نیاز سازمان به کاهش بیشتر هزینه‌ها، بهبود درآمدها، حل مشکلات، استفاده‌ی‌ بهینه از فرصت­ها، تراز کردن کار و استراتژی یا ساده‌سازی جریان اطلاعات در سازمان، شدت لزوم مدیریت تغییر در سازمان را آشکار خواهند کرد. از سوی دیگر، هرچه تغییر ایجادشده اختلال کم‌تری در کار روزانه‌ی کارکنان ایجاد کند، آن‌ها تمایل بیشتری به پذیرش مدیریت تغییر خواهند داشت. فرهنگ سازمانی، ارزش تولیدشده، پیشینه‌ی تغییرات و مواردی از این دست، از عوامل دیگری هستند که بر میزان پذیرش کارکنان تاثیر خواهند گذاشت.

نیاز به داشتن مجموعه‌ای از برنامه­ها و اقدامات خاص، برای دستیابی به تغییر ـ با توجه به محدودیت­های زمان، هزینه، دامنه و منابع ـ از دیگر عللی است که می‌تواند نمایانگر ضرورت اجرای فرآیند مدیریت تغییر در سازمان­ها باشد.

سطوح مدیریت تغییر

مدیریت تغییر می‌تواند اهداف و کارکردهایی متناسب با سطوح مختلف سازمان داشته باشد. سه سطح اصلی مدیریت تغییر در هر سازمانی عبارت‌اند از:

افراد: با ایجاد تغییر در نقش‌های فردی، برای هرچه توانمندتر کردن افراد و کسب موفقیت‌های فردی بیشتر.

پروژه: هدایت اختیارات و به‌کارگیری منابع سازمانی، برای حصول نتایج بهتر و بازده بیشتر در سرمایه‌گذاری.

سراسر سازمان: برای نیل به اهداف استراتژیک و بهبود چابکی سازمان.

مدیریت تغییر در کتابخانه‌ی زیرساخت فناوری اطلاعات (ITIL) چیست؟

فرآیند مدیریت تغییر در ITIL فرآیندی است برای شناخت بهتر و به حداقل رساندن ریسک‌ها، در هنگام تغییر در فناوری اطلاعات. در هر کسب‌وکاری دو انتظار عمده از فناوری اطلاعات، در مورد سرویس‌ها، وجود دارد که این انتظارات با یکدیگر تداخل دارند:

  1. سرویس‌ها پایدار، مطمئن و پیش‌بینی‌پذیر باشند.
  2. سرویس‌ها قادر به تغییر سریع، به منظور برآوردن نیازهای کسب‌وکار، باشند.

هدف از مدیریت تغییر در ITIL برآوردن توأمان این دو انتظار است. بدین معنا که سرویس‌های فناوری اطلاعات بتوانند ضمن به حداقل رساندن احتمال وقفه (خرابی یا قطعی) در سرویس‌ها، به سرعت تغییر کنند.

نقش‌های مدیریت تغییر

برای موفقیت در اجرای فرآیند مدیریت تغییر، باید بتوانید اعضای تیم خود را در نقش‌های زیر سازمان‌دهی کنید:

  • درخواست‌کننده تغییر؛ نیازها و تغییرات ضروری را شناسایی می‌کند.
  • هماهنگ‌کننده تغییر؛ ارزیابی، ثبت و بررسی تاثیر و ریسک تغییرات درخواست شده را مشخص می­کند. کنترل و نظارت بر میزان پیشرفت تغییرات از دیگر وظایف این نقش است.
  • مدیر تغییر؛ این افراد مسئول مدیریت فرآیندهای تغییر، دریافت و اولویت‌بندی درخواست‌های تغییر، ارزیابی سطح ریسک درخواست‌ها و نگهداری رکوردهایِ کاملِ مربوط به نتایج هر تغییر هستند.
  • کمیته تغییر؛ چنانچه به تشخیص مدیر تغییر، درخواست‌ها ریسک بالایی داشته باشند، کمیته‌ی تغییر مسئول صدور مجوز برای تغییرات و ارزیابی بیشتر درخواست‌ها خواهد بود. این کمیته شامل متخصصان فناوری اطلاعات، متخصصان امور مالی و کسب‌وکار هستند که تصمیم‌ درباره‌ی صدور مجوز تغییرات برعهده‌ی ایشان است.
  • تأییدکنندگان؛ وظیفه‌ی تصمیم درباره‌ی تأیید یا عدم تأیید تغییرات برعهده‌ی این نقش است.
  • تیم اجرای تغییر؛ گروهی که مسئولیت اجرای تغییرات تأییدشده را برعهده دارند.

 انواع تغییرات

پاسخ به هر تغییر بر مبنای نوع تغییر مورد نظر است. این تغییرات به چند دسته تقسیم می‌شوند که در ادامه، شرح مختصری از هریک ارائه می‌شود.

  1. تغییرات استاندارد: تغییراتی که مکرراً در سازمان اعمال می‌شوند و ریسک و اثرات آن‌ها اولویت‌بندی شده و به ساده‌ترین شیوه قبلاً پیاده‌سازی شده‌اند. برای اعمال این تغییرات، اغلب نیازی به تأیید مدیریت ریسک نیست.
  2. تغییرات نرمال: تغییراتی که باید، پیش از تأیید و اجرا، روال فرآیند تغییر را طی کنند. عموماً به‌صورت دوره‌ای و در زمان­های مشخصی، کمیته‌ای برای بررسی این نوع تغییرات تشکیل می‌شود و در صورت تأیید، وارد مرحله اجرا می‌شوند.
  3. تغییرات اضطراری: زمانی اجرا می‌شوند که خطا یا تهدیدی غیرمنتظره اتفاق می‌افتد؛ مانند وقتی که نقصی در سرویس‌های حیاتی سازمان رخ می‌دهد که باید فوراً مورد توجه قرار گیرد. یک تهدید امنیتی نمونه‌ی دیگری از یک موقعیت اضطراری است که نیاز به تغییر فوری دارد. معمولاً در این مواقع، یک فرد دارای صلاحیت از پیش، بدون اجرای تشریفات اداری و زمان­بر، این تغییرات را تأیید و به سرعت وارد مرحله‌ی اجرا می‌کند.

اجرای فرآیند مدیریت تغییر

در اجرای درست فرآیند مدیریت تغییر، باید روش‌های زیر را به کار بست:

  • اطمینان از ارزیابی مزایا و تأثیرات و ریسک‌های تمام تغییرات پیشنهاد شده.
  • اولویت‌بندی تغییرات، به منظور تخصیص منابع محدود به آن‌ها، برای حصول بیشترین سود.
  • با در نظر گرفتن ارزیابی کامل همه‌ی تغییرات، در صورت استقرار ناموفق، یک برنامه‌ی back-out، برای بازگرداندن وضعیت محیط، در نظر گرفته شود.
  • اطمینان از به‌روزبودن سیستم مدیریت پیکربندی، برای نشان دادن تأثیر هر تغییر.
  • بسیار بعید است که تغییرِ پیشنهادشده هیچ شباهتی به تغییرات پیشین نداشته باشد. مدیر تغییر می‌تواند یک مدل تغییر برای استانداردسازی فرآیند پیاده‌سازی ارائه کند. این کار روند اجرای فرآیند را بهبود بخشیده و ریسک تغییر را کاهش می‌دهد.
  • تغییر استاندارد مدل خاصی از مدل تغییر است و برای تغییرات معمولی که ریسک‌های پایینی دارند استفاده می‌شود. تغییرات استاندارد از پیش تأیید شده‌اند، بدین معنا که نیازی نیست مدیر تغییر آن‌ها را بازبینی کند و معمولاً، به عنوان درخواست‌های سرویس، در پیشخوان خدمت در نظر گرفته می‌شوند.

مراحل اجرای فرآیند مدیریت تغییر

 مأموریت مدیریت تغییر

مأموریت فرآیند مدیریت تغییر فناوری اطلاعات این است که ضمن اجرای تغییرات در کارآمدترین وضعیت ممکن، تأثیر منفی حاصل از تغییرات بر مشتریان را به حداقل می‌رساند. بدین منظور، چندین شاخص‌ کلیدی عملکرد (KPIs) برای پیگیری وضعیت پیشرفت فرآیند مدیریت تغییر فناوری اطلاعات وجود دارند:

  • تغییرات موفق (Successful changes): نسبت تعداد تغییراتی که با موفقیت اجرا شده‌اند به تعداد کل تغییرات صورت‌گرفته. بدیهی است که هرچه درصد تغییرات موفق بیشتر باشد، بدین معناست که مأموریت تغییر با موفقیت بیشتری اجرا شده است.
  • عملیات‌های ناتمام تغییرات (Backlog of changes): تعداد تغییراتی که تا بدین لحظه به‌طور کامل اجرا نشده‎اند. عدد این تغییرات به اندازه‌ی سازمان بستگی دارد و نباید با گذشت زمان افزایش یابد.
  • تغییرات اضطراری (Emergency changes): تعداد تغییرات اضطراری که کامل اجرا شده‌اند. عدد این تغییرات به اندازه‌ی سازمان بستگی دارد و نباید با گذشت زمان افزایش یابد.

 

همواره باید در نظر داشت که ارزش مدیریت تغییر در کسب‌وکارها در اجرای علمی و اصولی این فرآیند است. چراکه فقط در این صورت است که می­­تواند تأثیر چشم­گیری بر ساده‌سازی اجرای تغییرات، کاهش اثرات منفی و مقاومت‌های معمول در برابر آن‌ها داشته باشد. پیاده‌سازی صحیح فرآیند مدیریت تغییر در هر سازمانی، نه‌تنها سبب ارتقای توانمندی­های سازمان در حوزه‌های مختلف می‌شود، که راهکاری امن برای رویارویی با تغییرات مداوم دنیای پرتلاطم کسب‌وکار است.

 

این یادداشت، در رسانه اینترنتی راه پرداخت نیز منتشر شده است.

برای مطالعه سایر یادداشت های گروه فناوری پرند در رسانه اینترنتی راه پرداخت، اینجا کلیک کنید.

برچسب ها: ITSM, مدیریت تغییر

درباره الناز شاروان

دوره کارشناسی در رشته نرم افزار تحصیل کردم و با کسب تجارب کاری در حوزه فروش تجهیزات فناوری اطلاعات، رشته مدیریت فناوری اطلاعات را برای دوره ارشد انتخاب کردم.

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب

  • علیرضا بزرگمهری مشاور هیات مدیره گروه فناوری پرند

    رهنمون هایی برای همه کشورها حتی ایران، همسویی ITIL با بهروش ها

  • صنعت فین‌تک در دنیای پس از کرونا

  • هشت قابلیت که برای انتخاب ابزار ITSM سازمان خود باید در نظر بگیرید

  • وضعیت مدیریت خدمات در سال ٢٠٢١

  • داستان پذیرش ITIL توسط بانک مرکانتیل / از ایجاد نقش ITIL بپرهیزید، مگر آنکه واقعاً به آن نیاز باشد

  • چهار ویژگی ضروری انتخاب راهکار ITSM

    چهار ویژگی ضروری ابزار ITSM

  • اتوماسیون پیشخوان خدمت

    آیا توفان اتوماسیون در حال نزدیک‌شدن به پیشخوان خدمت است؟

  • وضعیت خدمات سلف سرویس

    وضعیت موفقیت خدمات سلف‌سرویس فناوری اطلاعات

برچسب های مطالب

B2B BRM CRM GDPR IT ITIL ITIL4 ITSM VeriSM Wendia استاندارد ایزو استراتژی خدمت امنیت اینفوگرافیک بانکداری بهبود مستمر خدمت تحلیل تأثیر بر کسب و کار تحول دیجیتال خودکارسازی دواپس راه پرداخت صنعت پرداخت عصر تراکنش فرآیند انجام درخواست فروش مدیریت انتشار و استقرار مدیریت تداوم خدمات فناوری اطلاعات مدیریت تغییر مدیریت خدمات سازمانی مدیریت دارایی و پیکربندی مدیریت دانش مدیریت دسترس پذیری مدیریت رخداد مدیریت رویداد مدیریت ریسک مدیریت سطح خدمت مدیریت ظرفیت مدیریت مالی مدیریت مشکل مدیریت پرداخت مدیریت پروژه نرم افزار POB پیشخوان خدمت چابک کارکردهای حیاتی کسب و کار

بی‌خبر نمانید!

آدرس ایمیل خود را وارد کنید تا پربازدیدترین محتواهای وبلاگ گروه فناوری پرند را در ایمیل خود دریافت کنید.

گروه فناوری پرند

  • چرا پرند؟
  • همان پرند هستیم
  • وبلاگ پرند
  • ارتباط با گروه فناوری پرند
  • مشتریان ما
  • داستان موفقیت مشتری
  • درخواست جلسه دموی اختصاصی
  • فرصت‌های شغلی

صفحات پر بازدید

  • آشنایی با نرم‌افزار Wendia POB G6
  • مدیریت پیشخوان خدمات
  • مدیریت دارایی و پیکربندی
  • مدیریت تغییر و پروژه
  • مدیریت انبار و خرید
  • مدیریت سطح خدمات
  • مدیریت زمان و منابع
  • مدیریت صورتحساب و امور مالی
  • یکپارچگی با نرم‌افزارها
  • راهکار Bank On
  • راهکار شرکت‌های پرداخت
  • راهکار صنعت بانکداری
  • راهکار صنعت مخابرات
  • راهکار صنعت رایانه و فناوری‌های وابسته
  • گواهینامه‌های بین‌المللی پشتیبانی از ITIL
  • کارکردهای نرم‌افزار در حوزه ESM و ITSM

ارتباط با ما

  • نشانی: تهران، خیابان سهروردی، خیابان خرمشهر، خیابان عربعلی، کوچه دوم، پلاک ۲۱، واحد ۴
  • تلفن: ۸۸۵۰۱۳۵۷
  • فکس: ۸۸۵۰۱۳۵۸
  • پست الکترونیک: info[at]parand.ir
ارائه‌دهنده راهکارهای مدیریتی مبتنی بر ITIL

ایده شکل‌گیری «گروه فناوری پرند» با گردهم آمدن افکاری جوان و متخصص در حوزه فناوری اطلاعات و با هدف ارائه راهکارهای نوین مدیریت فناوری اطلاعات، پرورش یافت. و در مرداد ماه ۱۳۸۴، با کسب مجوز از شورای عالی انفورماتیک، گروه فناوری پرند تأسیس شد. و به عضویت سازمان نظام صنفی رایانه‌ای درآمد. بهبود فرآیندهای مدیریت فناوری اطلاعات در کشور، از اولین اهدافی بود که با پیوست جوانان متخصص به این گروه، پیگیری شد. و همکاری با سازمان‌هایی نظیر مرکز داده سامانه هوشمند سوخت، بانک انصار، بیمه سامان، شرکت توزیع برق مشهد، شرکت برق منطقه‌ای تهران و... از دستاوردهای دهه اول فعالیت بود.
در دهه دوم فعالیت با تمرکز فعالیت‌های شرکت بر راهکارهای مدیریتی مبتنی بر ITIL و ارائه راهکاری بومی‌سازی شده و مبتنی بر استانداردهای جهانی، منجر شد تا همکاری با سازمان‌هایی نظیر بانک ملی ایران، بانک ملت، بانک مسکن، بانک آینده، سازمان برنامه و بودجه کشور، شرکت خدمات انفورماتیک، شرکت توسن تکنو، شرکت بهسازان ملت، شرکت مخابرات ایران، شرکت به پرداخت ملت و... نیز به افتخارات گروه فناوری پرند افزوده شود.

  • حقوق محتوای تمام صفحات (متون، تصاویر، فایل‌های ویدئویی) محفوظ است و کپی‌برداری از آنها بدون ذکر نام «گروه فناوری پرند» مجاز نیست.
بالا
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok