گروه فناوری پرندگروه فناوری پرند
  • صفحه اصلی
  • وبلاگ پرند
  • مقاله
  • ویدئو
  • اینفوگرافیک
  • اخبار و اطلاعیه
با ما تماس بگیرید
  • صفحه اصلی
  • وبلاگ پرند
  • مقالات
  • پیاده‌سازی ITIL را از کجا شروع کنیم؟

وبلاگ گروه فناوری پرند

پیاده‌سازی ITIL را از کجا شروع کنیم؟

توسط علی هاشمی / شنبه, 05 آبان 1397 / منتشر شده در مقالات, مقاله کاربردی
پیاده‌سازی ITIL زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه

فقط به این دلیل که ITIL V3 بر اساس چرخه حیات خدمت است، به این معنی نیست که همه­‌ی سازمان­‌ها هم باید پیاده‌سازی ITIL را با پیاده­‌سازی استراتژی شروع کنند. مهم این است که ابتدا نیازمندی‌ها و به زبان ساده­‌تر درد­ها، چالش‌­ها و فرصت­‌های سازمانتان را به درستی شناسایی کنید.

همانطور که احتمالاً می­‌دانید، محبوب‌ترین چارچوب مدیریت خدمات فناوری اطلاعات یا همان کتابخانه زیربنایی فناوری اطلاعات (ITIL) مجموعه‌­ای از توصیه­‌ها و پیشنهادها براساس هزاران نمونه و سال­ها تجربه‌ی ارائه‌ی خدمات فناوری اطلاعات است. از آنجا که سیاست‌ها و ساز و کار هر سازمان با سازمان دیگر تفاوت دارد، باید تجربه و دانش داخلی را نیز در فرآیند پیاده­‌سازی دخیل کرد و معمولاً کمتر سازمانی را می­توان یافت که به‌خصوص در ابتدای کار، به تمام قسمت­‌های ITIL نیاز داشته باشد. و اگر هم نیاز پیدا کند، باید بداند که رسیدن به قله به یکباره میسر نیست و باید به‌صورت تدریجی پیشرفت کرده و فرآیندهای بالغ‌تر و سطح بالاتر را پیاده‌سازی کند.

یک ارزیابی اولیه به شما دید و توانایی خوبی می‌دهد که بدانید باید از کجا شروع کنید، چگونه فرصت­‌های بازگشت سریع سرمایه را شناسایی کنید و چه معیارهایی را اندازه­‌گیری کنید.

پیاده‌سازی ITIL در سازمان­‌های کوچک و متوسط (SME)

بسیاری از سازمان­‌های کوچک و متوسط از پیاده‌سازی ITIL سود بسیاری می‌برند. برای مثال، سازمان‌­های کوچک و متوسط یک یا دو نیرو برای رسیدگی به مشکلات و موارد مربوط به کامپیوترها در اختیار دارند. از آنجا که این افراد، مورد به مورد، به مشکلات رسیدگی می­کنند فرصتی برای پرداختن به موضوعاتی از قبیل استراتژی خدمت ندارند. اگر چه استراتژی خدمت، محور و اصل چرخه حیات ITIL است، اما در این مورد به خصوص مدیریت رخداد اولویت بالاتری دارد.

در مسیر پیاده‌سازی ITIL از کدام فرآیندها شروع کنیم؟

برای یافتن پاسخ این پرسش، باید ابتدا بزرگترین مشکلات کارکنان، سازمان و نیز مشتریان خود را شناسایی کنید. با وجود اینکه هر سازمان با یک سازمان دیگر تفاوت دارد، ولی آنچه در ادامه می­‌آید تقریباً برای همه‌ی سازمان‌ها کارآمد است.

نهاد مرجع Pink Elephant توصیه می­کند برای پیاده‌سازی ITIL با فرآیندهایی شروع کنیم که در تعامل مستقیم با مشتری هستند. مانند فرآیندهای مدیریت رخداد (Incident Management)، انجام درخواست (Request Fulfillment) و مدیریت تغییر (Change Management)، که به صورت روزانه و شفاف با مشتریان، سایر ارکان سازمان و واحدهای کسب و کار (دریافت‌کنندگان خدمات فناوری اطلاعات) در تعامل هستند.

مدیریت رخداد و پیشخوان خدمت:

مدیریت رخداد وظیفه‌ی رفع اختلالات در خدمت و حفظ و نگهداشت خدمات یک سازمان را برعهده دارد و در انجام درست و اصولیِ این کار (و نه صرفاً واکنشی به رخدادهای حادث شده) از فرآیند جمع‌­آوری داده­ استفاده می‌کند. داده‌­هایی که مدیریت رخداد جمع­‌آ‌وری و بعداً پردازش می‌­کند اطلاعاتی حیاتی برای پشتیبانی خدمات فناوری اطلاعات محسوب می‌شوند. پیشخوان خدمت نیز اصطلاحاً یک گروه کارکردی هستند که موظف‌اند مدیریت رخداد و دانش را در سازمان برعهده بگیرند. همچنین، این واحد باید نقطه تماس واحدی برای دیگر فرآیندها و تعاملات و ارتباطات با کاربر نهایی و کسب و کار به صورت داخلی باشند. این فرآیند به منظور آغاز مسیر پر فراز و نشیب استقرار یک نظام بالغ مدیریت خدمات فناوری اطلاعات، برای سازمان­هایی که با اختلالات برنامه‌­ریزی‌نشده در خدمات فناوری اطلاعات خود، مانند قطعی سیستم، روبه‌رو هستند ایده‌­آل است.

 مدیریت تغییر:

مدیریت تغییر به عنوان یک فرآیند کنترلی شناخته می­‌شود که به تغییرات روزمره‌­ای که سازمان را تحت تأثیر قرار می­دهد، دیدی عمیق دارد. این فرآیند همچنین مسئولیت ارزیابی و صحت‌سنجی تغییرات، بر اساس معیارهای نوع تغییر، را برعهده دارد.

پیاده‌سازی یک فرآیند مدیریت تغییر قدرتمند به تقویت فرآیند­های انتشار و استقرار نیز کمک شایانی می­‌کند. چرا که نیازمندی­های دقیق (شامل برنامه‌­ریزی و آزمون) را در چرخه حیات تغییر تعریف می­کند. اهمیت این فرآیند از آن روست که تغییرات ارزیابی‌نشده می­‌تواند خدمات مستمر فناوری اطلاعات را مختل کند. اگر سازمان شما در مورد پیاده­‌سازی تغییرات مثبت نگران است، این فرآیند می‌­تواند سریع­ترین کمک را به شما بکند.

انجام درخواست:

بسیاری از سازمان­ها می‌­توانند نحوه مدیریت درخواست­‌های کاربران را بهبود بخشند. این فرآیند می­تواند اطمینان بدهد که درخواست­‌ها به صورت مؤثر ثبت و رسیدگی می‌­شوند.

شاید این سه مورد بهترین الگوی آغاز برای واحدهای ارائه‌دهنده‌ی خدمات فناوری اطلاعات باشد که با مشتریان در تعامل مستقیم بوده و می‌­توان آن‌ها را سریعاً پیاده­‌سازی کرد. در بسیاری از موارد این فرآیندها بهترین بازگشت سرمایه ­را در قیاس با هر فرآیند دیگری دارند. از آن جاکه فرآیندهای مذکور این امکان را دارند که برخی دستاوردهای سریع و راحت را اندازه­‌گیری کنیم و نتایج آن را نشان دهیم، می­‌توانند در پیشبرد و گسترش ITIL نقش مثبتی ایفا کنند.

گرچه این فرآیندها بهترین تجربیات برای آغاز پیاده‌سازی ITIL را داشته­‌اند، هنوز نکات و ریزه‌­کاری‌­های متعددی وجود دارد که به هرچه بهتر شدن پیاده­‌سازی کمک می‌­کند. در ادامه به برخی از این نکات پرداخته‌­ایم:

برای پیاده‌سازی ITIL یک نقشه‌ی راه داشته باشید

اگر یک گسترش و پیاده‌­سازی وسیع‌­تر در افق طولانی‌مدت مورد نظر باشد، باز هم شرکت­‌ها نباید برای نصب تمامی اجزای ITIL به صورت یکباره برنامه‌­ریزی کنند. فارغ از هزینه­‌های این کار، چنین جهش یکباره­‌ای منجر به منازعات و چالش‌­های سخت خواهد شد و پروژه استقرار ITIL طولانی، هزینه‌­بر و بدون رضایتمندی خواهد بود. به‌جای چنین رویکردی، بهتر است یک نقشه‌ی راه بلندمدت برای ITIL داشته باشید که شامل اولویت­‌بندی­ مهمترین بهبودهای شناسایی‌شده است. در این صورت، قادر خواهید بود تحولات، پیشرفت و بهبودهای سازمانتان را بهتر مدیریت کنید.

یادتان باشد که ITIL ارتباط تنگاتنگی با «افراد» دارد

افراد در پیاده‌­سازی موفق ITIL نقشی کلیدی دارند. اگر افراد سازمان به خوبی بتوانند اهمیت پیاده‌سازی ITIL را درک کنند خواهند توانست پروژه پیاده‌سازی ITIL را در زمان کمتر با کیفیت بهتر به انجام برسانند. به علاوه، چنین افرادی در حفظ و نگهداشت کلیه‌ی فرآیندها نقشی مؤثرتر و بهتر ایفا می­‌کنند.

قانون همیشگی: ساده انجامش دهید!

پیاده‌سازی ITIL به اندازه کافی پیچیده و سخت هست. بنابراین بهتر است تا حد ممکن همه‌چیز را سبک و ساده کنید. همانطور که در ابتدا نیز اشاره شد، بهتر است پیاده‌سازی ITIL را با فرآیندهای اولیه و محدود شروع کنید. چراکه اگر قرار باشد همه‌ی سازمان درگیر پیاده­‌سازی شوند، نه‌تنها فشار وارده بر سازمان بسیار زیاد خواهد بود، بلکه مقاومت انسانی انجام کار را غیرممکن خواهد کرد. فراموش نکنید که خود ITIL توجه خاصی به مفهوم چرخه‌ی بلوغ و رشد دارد و تحولات و جهش‌­های ناگهانی را اساساً تأیید نمی‌کند.

دستاوردهای سریع را شناسایی کنید

همانطور که پیش‌تر هم گفتیم، پیاده‌سازی ITIL یکباره و ناگهانی اتفاق نمی­‌افتد. از این رو، بسیار مهم است که دستاوردهای سریع را شناسایی و برای­ آن برنامه‌­ریزی کنید. در ابتدا، با تعریف معیارهای اندازه‌­گیری و نشر آنها در کل سازمان، می‌­توان دید خوبی از چگونگی پیشرفت و ساز و کار آن به دست آورد. بسیاری از سازمان‌ها حتی با تعریف شاخص­‌های کلیدی توانسته‌­اند به پیشرفت قابل توجهی دست‌ یابند. چراکه نیروی انسانی حتی به کمک فرآیندهای موجود سازمان و البته توجه به معیارهای کلیدی می­‌توانند عملکرد را پایش کنند، از آن گزارش بگیرند و آن را با مدیریت ارشد سازمان به اشتراک بگذارند.

این موضوع نه‌تنها به شفافیت بیشتر عملکرد برای همه ذینفعان می‌­انجامد، بلکه به خودی خود گامی رو به جلو محسوب می‌­شود.

اجرا و پیاده‌سازی ITIL به کمک ابزارهای ITSM

اگر می‌خواهید زحماتی که در پیاده‌سازی ITIL کشیده‌اید ماندگار باشد، چاره‌ای ندارید مگر اینکه از ابزار تخصصی آن استفاه کنید. چراکه غیر از این ITIL در سازمانِ شما صرفاً تبدیل به فرآیندهای کاغذی می‌شود، نه روالی نظام‌مند که همگان از آن تبعیت می‌کنند. بسیاری از شرکت­‌های دنیا که توانسته‌­اند ITIL را به خوبی در سازمان خود پیاده‌­سازی کنند و از مزایای آن بهره­ ببرند این کار را به کمک ابزارهای تخصصی این حوزه که اصطلاحاً به آن‌ها «ابزار مدیریت خدمات فناوری اطلاعات» یا ITSM گفته می­‌شود انجام داده­‌اند. این ابزارها نه‌تنها سازمان­‌ها را از منظر وقت و هزینه از درگیر شدن با مستندات هزاران صفحه‌­ای ITIL بی‌نیاز می­‌کنند، بلکه بهترین تجریبات پیاده­‌سازی را به همراه خود برای شما به ارمغان می‌­آورند و فرآیندهای مربوطه را خودکارسازی و هوشمند می­‌کنند.

به بیان دیگر، استقرار ITIL خاص سازمان شما یا بهتر بگوییم نظام مدیریت خدمات خاص شما، فقط در قالب ابزار است که «ماندگار» خواهد شد. چراکه رویه‌های کاغذی قابل نقض شدن هستند و از همه مهم‌تر، نمی‌توانند با تغییر انتظارات در طول زمان تطبیق یابند. همچنین، استقرار این فرآیندها در ابزار به شما این امکان را می‌دهد که با بررسی داده‌های عملیاتی، زمینه‌های بهبود مستمر را که یکی از پایه‌های چرخه بلوغ ITIL است، شناسایی کنید.

برچسب ها: ITIL

درباره علی هاشمی

زمینه اصلی فعالیت من، گرافیک و تبلیغات هست. علاقه مند به فناوری اطلاعات هستم و در طول سال های همکاری با گروه فناوری پرند، مطالعاتی در زمینه ITIL داشته ام و مقالات تدوین شده تیم تولید محتوا را ویرایش کرده و نشر می دهم.

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب

  • علیرضا بزرگمهری مشاور هیات مدیره گروه فناوری پرند

    رهنمون هایی برای همه کشورها حتی ایران، همسویی ITIL با بهروش ها

  • صنعت فین‌تک در دنیای پس از کرونا

  • هشت قابلیت که برای انتخاب ابزار ITSM سازمان خود باید در نظر بگیرید

  • وضعیت مدیریت خدمات در سال ٢٠٢١

  • داستان پذیرش ITIL توسط بانک مرکانتیل / از ایجاد نقش ITIL بپرهیزید، مگر آنکه واقعاً به آن نیاز باشد

  • چهار ویژگی ضروری انتخاب راهکار ITSM

    چهار ویژگی ضروری ابزار ITSM

  • اتوماسیون پیشخوان خدمت

    آیا توفان اتوماسیون در حال نزدیک‌شدن به پیشخوان خدمت است؟

  • وضعیت خدمات سلف سرویس

    وضعیت موفقیت خدمات سلف‌سرویس فناوری اطلاعات

برچسب های مطالب

B2B BRM CRM GDPR IT ITIL ITIL4 ITSM VeriSM Wendia استاندارد ایزو استراتژی خدمت امنیت اینفوگرافیک بانکداری بهبود مستمر خدمت تحلیل تأثیر بر کسب و کار تحول دیجیتال خودکارسازی دواپس راه پرداخت صنعت پرداخت عصر تراکنش فرآیند انجام درخواست فروش مدیریت انتشار و استقرار مدیریت تداوم خدمات فناوری اطلاعات مدیریت تغییر مدیریت خدمات سازمانی مدیریت دارایی و پیکربندی مدیریت دانش مدیریت دسترس پذیری مدیریت رخداد مدیریت رویداد مدیریت ریسک مدیریت سطح خدمت مدیریت ظرفیت مدیریت مالی مدیریت مشکل مدیریت پرداخت مدیریت پروژه نرم افزار POB پیشخوان خدمت چابک کارکردهای حیاتی کسب و کار

بی‌خبر نمانید!

آدرس ایمیل خود را وارد کنید تا پربازدیدترین محتواهای وبلاگ گروه فناوری پرند را در ایمیل خود دریافت کنید.

گروه فناوری پرند

  • چرا پرند؟
  • همان پرند هستیم
  • وبلاگ پرند
  • ارتباط با گروه فناوری پرند
  • مشتریان ما
  • داستان موفقیت مشتری
  • درخواست جلسه دموی اختصاصی
  • فرصت‌های شغلی

صفحات پر بازدید

  • آشنایی با نرم‌افزار Wendia POB G6
  • مدیریت پیشخوان خدمات
  • مدیریت دارایی و پیکربندی
  • مدیریت تغییر و پروژه
  • مدیریت انبار و خرید
  • مدیریت سطح خدمات
  • مدیریت زمان و منابع
  • مدیریت صورتحساب و امور مالی
  • یکپارچگی با نرم‌افزارها
  • راهکار Bank On
  • راهکار شرکت‌های پرداخت
  • راهکار صنعت بانکداری
  • راهکار صنعت مخابرات
  • راهکار صنعت رایانه و فناوری‌های وابسته
  • گواهینامه‌های بین‌المللی پشتیبانی از ITIL
  • کارکردهای نرم‌افزار در حوزه ESM و ITSM

ارتباط با ما

  • نشانی: تهران، خیابان سهروردی، خیابان خرمشهر، خیابان عربعلی، کوچه دوم، پلاک ۲۱، واحد ۴
  • تلفن: ۸۸۵۰۱۳۵۷
  • فکس: ۸۸۵۰۱۳۵۸
  • پست الکترونیک: info[at]parand.ir
ارائه‌دهنده راهکارهای مدیریتی مبتنی بر ITIL

ایده شکل‌گیری «گروه فناوری پرند» با گردهم آمدن افکاری جوان و متخصص در حوزه فناوری اطلاعات و با هدف ارائه راهکارهای نوین مدیریت فناوری اطلاعات، پرورش یافت. و در مرداد ماه ۱۳۸۴، با کسب مجوز از شورای عالی انفورماتیک، گروه فناوری پرند تأسیس شد. و به عضویت سازمان نظام صنفی رایانه‌ای درآمد. بهبود فرآیندهای مدیریت فناوری اطلاعات در کشور، از اولین اهدافی بود که با پیوست جوانان متخصص به این گروه، پیگیری شد. و همکاری با سازمان‌هایی نظیر مرکز داده سامانه هوشمند سوخت، بانک انصار، بیمه سامان، شرکت توزیع برق مشهد، شرکت برق منطقه‌ای تهران و... از دستاوردهای دهه اول فعالیت بود.
در دهه دوم فعالیت با تمرکز فعالیت‌های شرکت بر راهکارهای مدیریتی مبتنی بر ITIL و ارائه راهکاری بومی‌سازی شده و مبتنی بر استانداردهای جهانی، منجر شد تا همکاری با سازمان‌هایی نظیر بانک ملی ایران، بانک ملت، بانک مسکن، بانک آینده، سازمان برنامه و بودجه کشور، شرکت خدمات انفورماتیک، شرکت توسن تکنو، شرکت بهسازان ملت، شرکت مخابرات ایران، شرکت به پرداخت ملت و... نیز به افتخارات گروه فناوری پرند افزوده شود.

  • حقوق محتوای تمام صفحات (متون، تصاویر، فایل‌های ویدئویی) محفوظ است و کپی‌برداری از آنها بدون ذکر نام «گروه فناوری پرند» مجاز نیست.
بالا